Τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν βοηθούν. Είναι σαφές ότι η οστεοπόρωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με γαλακτοκομικά προϊόντα και συνδυασμένα σκευάσματα ασβεστίου και βιταμίνης D, λόγω μη επιτυχημένων αποτελεσμάτων. Αυτός είναι ο λόγος που η οστεοπόρωση εξελίχθηκε σε μία από τις δέκα πιο επικίνδυνες ασθένειες του πολιτισμού μας.
Και οι δύο αυτές συστάσεις της παραδοσιακής ιατρικής βλάπτουν την οστική δομή.
Πώς τα γαλακτοκομικά βλάπτουν τα οστά;
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν οξίνιση και μειώνουν την ικανότητα σχηματισμού νερού στις κολλαγόνες ίνες των οστών, κάνοντάς τα εύθραυστα. Η ταυτόχρονη χορήγηση βιταμίνης D με ασβέστιο μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη οστεοσκλήρωσης (σκλήρυνση του οστικού ιστού λόγω υπερβολικής εναπόθεσης μεταλλικών στοιχείων), μια ασθένεια που πολλοί ηλικιωμένοι έχουν χωρίς να το γνωρίζουν και που καθιστά τα οστά επίσης επιρρεπή σε κατάγματα.
Η χορήγηση διφωσφονικών, που προορίζονται να αποτρέψουν τον σχηματισμό κυττάρων που διασπούν τα οστά, μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μακροπρόθεσμα καταστρέφουν τα κύτταρα των οστών μέσω ενζυμικών τοξικών παρενεργειών και έτσι αποδυναμώνουν τα οστά.
Μύθοι σχετικά με την οστεοπόρωση
Υπάρχουν και άλλες παρανοήσεις σχετικά με την οστεοπόρωση. Οι μετρήσεις της οστικής πυκνότητας θεωρείται ότι παρέχουν πληροφορίες για τη σταθερότητα των οστών. Υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία στα οστά οδηγεί σε υψηλότερες τιμές στις μετρήσεις οστικής πυκνότητας. Αυτό ερμηνεύεται ως υψηλότερη οστική αντοχή, αν και τα αποθηκευμένα μεταλλικά στοιχεία ενδιάμεσα αλλά και εντός των κολλαγόνων ινών δεν σχετίζονται με την αντοχή και την ελαστικότητα των οστών.
Δηλαδή, η καλή ευκαμψία των οστών είναι το κρίσιμο στοιχείο για τη σταθερότητα έναντι καταγμάτων. Αν αφαιρέσουμε όλα τα μεταλλικά στοιχεία (ασβέστιο) από ένα οστό, θα έχουμε ένα «κόκκαλο από καουτσούκ» που είναι τόσο ελαστικό ώστε δεν μπορεί να σπάσει. Αν αφαιρέσουμε όλο το κολλαγόνο και το νερό, θα έχουμε ένα «γυάλινο κόκκαλο» που σπάει με την παραμικρή πίεση.
Η σημασία του νερού στα οστά
Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο στην αντοχή των οστών. Υγιή οστά αποτελούνται κατά ένα τέταρτο από νερό, από το οποίο σχεδόν τα δύο τρίτα είναι δεσμευμένα στο κολλαγόνο. Στην οστεοπόρωση επιδεινώνονται δύο βλαβερές διαδικασίες. Από τη μια πλευρά, τα οστά αποδομούνται επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι κινούνται πολύ λίγο, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους μυς. Από την άλλη, η διατροφή μας είναι πολύ όξινη, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοτήτων ζωικών πρωτεϊνών (γαλακτοκομικά, κρέας, ψάρια, αυγά, αλλαντικά). Αυτό οδηγεί στην απομάκρυνση του νερού από το κολλαγόνο σε όλο το σώμα, και φυσικά και από τις κολλαγόνες ίνες των οστών. Μέσω αυτών των δύο διαδικασιών τα οστά αποδομούνται και γίνονται ταυτόχρονα εύθραυστα.
Τι μπορεί να βοηθήσει στην οστεοπόρωση
Για την οστεοπόρωση, οι ποικίλες μορφές κίνησης είναι απαραίτητες. Το πιο σημαντικό είναι να επανενεργοποιήσετε τις ευρείες – εφικτές γωνίες – κίνησης, που χρησιμοποιούνται όλο και λιγότερο. Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών και φρέσκων τροφών και εφοδιαστείτε με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά — συμπεριλαμβανομένης της επαρκούς βιταμίνης D. Αυτή έχει αρνητική επίδραση μόνο όταν χορηγείται μαζί με απομονωμένο ασβέστιο. Το καλύτερο είναι να συμπληρώνετε με υψηλής ποιότητας σκευάσματα θρεπτικών συστατικών που καταπολεμούν την οξίνιση και εξασφαλίζουν τη αλκαλική σας διατροφή, βάση οξέος (pH).