«Κάθισμα» υπεύθυνο για πόνους στην πλάτη
Μελέτες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο καθόμαστε 11,5 ώρες ημερησίως. Στο γραφείο, στο αυτοκίνητο, στο λεωφορείο ή στο αεροπλάνο, στον κινηματογράφο, στο εστιατόριο.
Αυτό όμως που οι συγκεκριμένες μελέτες δεν λαμβάνουν υπόψη: Οι περισσότεροι άνθρωποι κοιμούνται τη νύχτα «καθισμένοι».
Δεν εννοούμε εκείνους που αποκοιμήθηκαν στην πολυθρόνα, αλλά εκείνους που κοιμούνται σε πλάγια θέση με ένα ή δύο γόνατα λυγισμένα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να προσθέσουμε μερικές ακόμη ώρες για τους περισσότερους ανθρώπους.
Αλλά γιατί είναι αυτό προβληματικό; Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι φυσιολογικό. Έχετε απόλυτο δίκιο. Εξίσου φυσιολογικό όπως είναι οι πόνοι στην πλάτη σήμερα. Σχεδόν όλοι τους έχουν ή τους γνωρίζουν τουλάχιστον. Θέλω να πω πολύ ξεκάθαρα ότι οι πόνοι στην πλάτη είναι τόσο φυσιολογικοί σήμερα επειδή είναι φυσιολογικό για εμάς να καθόμαστε πολύ χωρίς να αντισταθμίζουμε αυτόν τον χρόνο καθίσματος.
Αλλά ποια είναι ακριβώς αυτή η σχέση; Κατά το κάθισμα, ορισμένοι μύες και περιτονίες στην μπροστινή πλευρά του σώματός σας συστέλλονται, αυξάνοντας τις τάσεις τους. Όχι αισθητά μέσα σε μέρες ή εβδομάδες. Αλλά μέσα σε χρόνια, τόσο ξεκάθαρα που η ορθοστασία από τη θέση καθίσματος γίνεται όλο και πιο δύσκολη ή μόνο με δυνατό πόνο. Ότι μπορούμε να κοιμηθούμε μόνο όταν έχουμε ανυψώσει το πάνω μέρος του στρώματος. Ότι δεν μπορούμε πλέον να τεντώσουμε τα γόνατα και να τα αφήσουμε στο έδαφος όταν είμαστε ξαπλωμένοι στην πλάτη χωρίς ενόχληση ή πόνο. Και ότι πολλοί ηλικιωμένοι μπορούν να περπατούν ή να στέκονται μόνο σκυμμένοι μπροστά. Και κάποια στιγμή χρειάζονται έναν περιπατητή.
Πολλοί από εσάς γνωρίζετε αυτά τα σημάδια. Αλλά είναι φυσιολογικά μόνο λόγω της προχωρημένης ηλικίας, επειδή το πολύ κάθισμα έχει γίνει η κανονικότητά μας.
Υπάρχει όμως και άλλος τρόπος, όπως δείχνουν όλοι οι 95χρονοι που στέκονται εντελώς ίσιοι και έχουν μια υγιή, χωρίς πόνο σπονδυλική στήλη. Αυτοί κατάφεραν στη ζωή τους, συνήθως χωρίς να το γνωρίζουν, να αντισταθμίσουν τις «εκπαιδευμένες» συστολές τυχαία μέσω του αθλητισμού, των χόμπι ή άλλων κινήσεων.
Αν κατανοήσει κανείς πώς προκαλούνται οι πόνοι στην πλάτη και ταυτόχρονα οι δισκοκήλες, οι στενώσεις του σπονδυλικού σωλήνα και οι φλεγμονές των αρθρώσεων καθώς και η εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα στις περισσότερες περιπτώσεις, τότε γνωρίζει επίσης τι πρέπει να κάνει για να μην έχει πόνους στην πλάτη και να εξαλείψει υπάρχοντες πόνους με φυσικό τρόπο. Με παυσίπονα και εγχειρήσεις δε θα απαλλαγείτε από αυτούς, αλλά με την εξάλειψη των υπερβολικών τάσεων στους μύες της μπροστινής πλευράς του σώματος. Γι’ αυτό οι ασθενείς αντιμετωπίζονται κυρίως σε ύπτια θέση στην περιοχή της κοιλιάς. Αφενός με τη μέθοδο Pain Release Pressure®, η οποία μειώνει την υπερβολική ένταση των μυών και αφετέρου με τις θεραπευτικές διατάσεις συστολής, οι οποίες ομαλοποιούν μόνιμα τις τάσεις των περιτονιών.
Και αυτό μπορείτε να κάνετε αμέσως μόνοι σας καθημερινά για να αντισταθμίσετε τους πόνους στην πλάτη από το πολύ κάθισμα: Σταθείτε ένα βήμα μπροστά από ένα σταθερό τραπέζι, τοποθετήστε τις παλάμες σας επάνω του με τεντωμένα χέρια και αφήστε τις λαγόνες σας να κρεμούν όλο και περισσότερο μπροστά. Μετά από περίπου δύο λεπτά σταθείτε ξανά όρθιοι και μπορείτε αμέσως να νιώσετε ως αρχικό αποτέλεσμα πώς οι πόνοι στην πλάτη σας αρχίζουν να μειώνονται με φυσικό τρόπο όλο και περισσότερο. Για να εντείνετε το αποτέλεσμα και να είστε μόνιμα χωρίς πόνο, επαναλάβετε την άσκηση καθημερινά, καλό είναι δύο φορές την ημέρα, το πρωί και το βράδυ, ή όποτε νιώθετε την ανάγκη.